Met het lief! tafelzeil kan je natuurlijk gewoon de tafel dekken... maar je kunt er ook lekker mee knutselen. lief! lifestyle geeft je een aantal leuke ideeën!

Krukje
Van een simpel krukje naar een vrolijke en hippe versie. Gebruik het omgetoverde krukje als nachtkastje, bijzettafeltje of gewoon om op te zitten!Werkwijze: 1) Zet het krukje in elkaar t/m stap 4 (onderstel) en schilder het wit. 2)Knip het fiberfill 4 x op de maat van de zitting. 3)Knip het tafelzeil op 50x50 cm. Let op de verdeling van de knopen. Eén in het midden is het mooist. 4)Leg het zeil met de goede kant naar beneden met in het midden de fiberfill. Leg daarop de zitting en niet het zeil vast aan de zitting met de tacker. Trek hierbij het zeil goed strak en vouw de zijkant van het zeil schuin naar binnen op de hoeken. 5) Beplak de dwarslatten van het onderstel (als de verf droog is) met het band. Gebruik voor het bovenste bolletjesband nietjes, omdat deze rondom gaat. 6)Knip voor de corsage op de poot de benodigde delen uit het zeil, en pak wat reststukjes van het band. Knip de onderkant van het band schuin. 7)Prik eerst het hartje op de nagel, dan de lintjes en als laatste het rondje. Timmer de nagel in de poot met de kunststofhamer. 8)Bevestig de beklede zitting op het onderstel zoals beschreven bij stap 5 in de handleiding en klaar is de lief! kruk.

Deurhanger
Fleur je (kast)deuren eenvoudig op door een unieke deurhanger te maken. Ook leuk aan een kapstokje op de kinderkamer!

Benodigdheden: tafelzeil knopen 25 cm en patchwork 100 cm (karwei/lief!), satijnlint 16 mm oranje 200 cm (stoffenkraam), satijnlint div. maten blauw/groen/roze 2 x 30 cm (stoffenkraam), bellen Ø 3 cm (stoffenkraam), fiberfill 150 x 15 cm (stoffenkraam), wol 1bol roze/blauw/wit. Gereedschap: schaar en borduurnaald

Werkwijze: 1)Knip de 5 onderdelen twee keer uit het tafelzeil. Leg de vormen met de achterkant tegen elkaar en knip langs te rand om ze gelijk te maken. 2)Knip het fiberfill in dezelfde vorm als de onderdelen maar dan ongeveer 1 cm kleiner. Doe dit drie keer voor elk onderdeel, zodat er drie lagen zijn voor elk onderdeel. 3)Leg de onderdelen op volgorde met het fiberfill ertussen en bepaal welke kleur wol je voor welk onderdeel wil gebruiken. Knip twee meter af per onderdeel. 4)Maak aan de onderkant van het oranje lint een gaatje met de borduurnaald. Rijg aan één van de gekleurde linten de bel. Haal het gekleurde lint door het gaatje in het oranje lint en knoop het vast. 5)Knoop van alle overgebleven kleuren één lint vast aan de bel. Gebruik hierbij de botte kant van de borduurnaald om het lint door het gaatje te duwen. 6) Naai met de wol ongeveer de helft van het eerste onderdeel dicht. Begin net na het midden aan de bovenkant en stop net voor het midden aan de onderkant. Leg één laag fiberfill in het onderdeel, daarop het oranje lint en daarop de laatste twee lagen fiberfill. 7)Schuif het onderdeel op z'n plek en ga verder met het dichtnaaien. Prik tijdens het naaien met de naald net boven het zeil door het lint heen zodat het onderdeel vast komt te zitten aan het lint. 8)Herhaal stap 6 en 7 voor alle onderdelen en houd ongeveer 8 tot 10 cm afstand tussen de onderdelen. 9)Rijg de tweede bel aan het oranje lint tot ongeveer 15 cm boven het laatste onderdeel en maak een knoop. Maak de laatste gekleurde linten aan de bel zoals bij stap 5 en klaar!

Opbergtas
Een vaste plek voor de knuffels, boekjes of kleine speeltjes. Hang de handige opbergtas aan de muur, autostoel of het bed!
Werkwijze: 1)Knip het zeil op maat door langs de strepen met de lief! hartjes knippen. Je hebt nu een strook van ongeveer 48,5 bij 120 cm. 2)Vouw het zeil dubbel met de mooie kant naar buiten. Vouw het nogmaals dubbel en houd de open kant van je af. Vouw het bovenste gedeelte 10 cm naar binnen. 3)Teken op het zeil de plaats van de ringen af. Dit is 2,5 cm van onderen of van boven. De positie vanaf de zijkant is het midden van de streep waar de ring op moet komen(zie foto). 4)Maak de ringen in het zeil zoals beschreven op de verpakking. Leg ter bescherming van de tafel een stuk hout of dik karton neer. 5) Rijg de linten op de zakken. Begin voor het blauwe lint rechtsboven, ga achterlangs naar rechts beneden, dan voorlangs naar linksboven, daarna achterlangs naar links beneden en dan weer naar rechtsboven. Daar maak je een strik. Voor het groene lint begin je linksboven. 6)Als laatste knip je het oranje lint in tweeën en deze haal je door de bovenste twee ringen. Maak ze vast met een strik.

Bekijk hier het lief! tafelzeil

Fotografie: Joshua Rood
Styling: Desiree Kuiper

Hulp nodig? Je kan deze zelfmaakideeën ook als workshop volgen. De workshops worden gegeven door DagDesign voor kinderen en volwassenen. Kijk voor deze en meer workshops op www.dagdesign.nl.